Enkel Paella med saffran, kyckling och musslor

  • 1 gul lök
  • 1 tsk paprikapulver
  • ½ g saffran
  • 3 msk olivolja
  • 4 dl arborioris
  • 1 l hönsbuljong
  • 450 g kycklinglårfiléer
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 citron
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 400 g frysta blåmusslor med skal
  • 300 g fryst ärter-, majs- och paprikablandning

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken.

  2. Fräs lök, paprikapulver och saffran i 2/3 av oljan ca 3 minuter i en gryta.

  3. Tillsätt riset och fräs ytterligare ca 2 minuter, tills riset fått lite färg och börjat "knäppa".

  4. Häll på buljongen.

  5. Låt koka upp och koka klart riset på svag värme under lock ca 20 minuter.

  6. Rör då och då.

  7. Skär under tiden kycklingen i mindre bitar.

  8. Stek kycklingen i resten av oljan ca 5 minuter i en stekpanna.

  9. Krydda med salt och peppar.

  10. Dela citronen och pressa ut juice.

  11. Tillsätt citronjuice, kyckling, frysta musslor och grönsaker i riset.

  12. Låt stå på svag värme ca 5 minuter under lock.

  13. Släng musslor som inte har öppnat sig.

  14. Tillsätt mer vatten om paellan känns för torr.

  15. Smaka av med salt.

  16. Servera Paellan het med en bit citron, och gärna en klick aioli.

 

Aioli

  1. Rör ihop 1 äggula, 1 finhackad vitlöksklyfta och 1 tsk pressad citronjuice.

  2. Tillsätt 1 dl olja droppvis under kraftig vispning.

  3. Salta och peppra.



Receptet är avsett för 4 port.